Norsk idrett - kun for medlemmer også i fremtiden?

Forrige helg deltok jeg på min første anleggskonferanse. Det var en veldig positiv erfaring! Norges beste frokost, hyggelige kollegaer på alle nivåer i norsk idrett og ikke minst gode foredrag!

Jeg lærte mye nytt om idrettsanlegg, og utfordringer knyttet til bygging og finansiering av disse. Men spesielt en av foredragsholderne, Henrik Brandt, fikk meg til å tenke. Henrik er direktør i Idrettens Analyseinstitutt i Danmark, og snakket om forskjeller i norsk og dansk idretts- og spillpolitikk.

I Norge i dag, drives det mer aktivitet i den kommersielle sektoren, enn i idrettslagene. Kun 32% av brukerne av norske anlegg er medlemmer i et idrettslag! I Danmark er det helt motsatt.
Dette er ikke bra! Vi er nødt til å følge med i timen, skal vi henge med i fremtiden!
En av de viktigste årsakene han viste til var forskjellen på prioriteringen av voksne mosjonister og fitness-sektoren, i de nevnte landene. I Danmark er disse en viktig del av idretten, i Norge er voksne mosjonister lavest prioritert og kommersielle virksomheter, som treningsstudioer og danseskoler er ikke ønsket i vår organisasjon.

Er det på tide og stille spørsmål ved organiseringen av norsk idrett? Jeg vet det er som å banne i kirken, men jeg tar sjansen! Vi er nødt til å levere det produktet folk vil ha, skal vi snu den negative trenden!
Folk vil ha fleksibilitet! De vil trene når de selv ønsker, sammen med de menneskene de vil, i nærheten av der de bor, eller jobber! Dette klarer de kommersielle, dette må vi også legge til rette for!

Norges Danseforbund har i underkant av 15.000 medlemmer. En undersøkelse vi gjorde for noen år siden viser at det er over 300.000 dansere i Norge! Dette er potensialet til Danseforbundet! Dette er medlemstallet vi kunne ha hatt, om vi hadde hatt mulighet til å inkludere alle dansemiljøer i vår organisasjon, eller om vi hadde bodd i Danmark. Isteden bruker vi veldig mye tid og krefter på byråkrati (det er ikke lett å bli medlem i idrettsorganisasjonen!) og på å få klubber til å drive riktig i forhold til NIFs lover og regler. Vi har også store utfordringer i forhold til valgbarhet, da de færreste av våre trenere/ ildsjeler er valgbare, fordi de mottar godtgjørelse som trenere.

Vi har en, på mange måter, kommersiell idrett, som vi hele tiden jobber med å tilpasse til den norske idrettsorganisasjonen/ idrettsmidellen. Det er en krevende oppgave! Samtidig ser vi at norsk idrett blir mer og mer kommersiell og mer og mer profesjonell.

Jeg sier ikke at vi, uten videre, skal åpne opp for kommersielle virksomheter i norsk idrett.
Det jeg sier er at vi må tørre å se oss selv i speilet, og spørre oss det vi gjør er det mest optimale, eller om det er på tide å tenke nytt! Skal vi være fornøyde med at vi som ofte kaller oss "Norsk idrett" må se på at det er idretten utenfor vår organisasjon som vokser mest?

Norges Danseforbund har konkurranse både på klubbnivå, fra kommersielle danseskoler, og på nasjonalt og internasjonalt nivå i form av konkurrerende forbund. Jeg skulle gjerne hatt disse aktørene med på laget!

Jeg tror at flere idretter vil oppleve konkurranse i fremtiden, og at gapet mellom aktivitet som utføres i og utenfor idrettslagene, vil øke, dersom det ikke gjøres noe! Denne kampen frykter jeg at norsk idrett vil tape...

#NorgesDanseforbund #dans #danseskole #kommersiell #NIF #norskidrett

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

monakristiansen

monakristiansen

36, Røyken

Jeg skal bruke bloggen min til å skrive om det jeg er mest opptatt av; familien min, reiser, jobben min som Generalsekretær i Norges Danseforbund, trening og idrett generelt!

Kategorier

Arkiv

hits